Gedeputeerde van de provincie Utrecht bezoekt projecten in Schalkwijk
Op 28 juni kwam de gedeputeerde naar ons eiland en bezocht enkele projecten. Dhr. Huib van Essen is als bestuurder onder andere verantwoordelijk voor de energietransitie. De provincie heeft op dat gebied veel te vertellen. Hij werd vergezeld door Wijnand Jonkers (raadslid voor Natúúrlijk Houten en in de provincie verantwoordelijk voor participatie en coöperaties) en woordvoerder Lotte Mulders. Namens de gemeente was wethouder Wouter van der Berg (buitengebied) aanwezig vergezeld door Jelger Takken (beleidsmedewerker) en namens de coöperaties de bestuursleden Bert Smit, Chris Baas, Fred Dekker en Hans Kuppens.
Dit gezelschap legde drie bezoeken af. Eerst naar fruitteler Benschop aan de Achterdijk, daarna naar Fort Honswijk en de afsluiting was bij Pand Pannenkoek.
Fruitbedrijf Benschop aan de Achterdijk
Het bezoek begon bij fruitbedrijf Benschop aan de Achterdijk waar ze ontvangen werden door Dietie Strunk. Het fruitbedrijf beschikt over veel zonnepanelen. De coöperatie heeft geholpen bij de besluitvorming hieromtrent. De energie die met de panelen wordt opgewekt wordt gebruikt om het fruit direct na de oogst in september snel te koelen. Op dat moment is er erg veel energie nodig. Er is sprake van een korte en hoge vraagpiek. De energie wordt vooral opgewekt in de periode april – augustus. Opwek en gebruik gaan dus niet samen. Strunk lichtte haar verhaal over de opwek en het gebruik van energie toe met overzichtelijke spreadsheets en draaitabellen. Ze sprak ook over de versnelde (4 jaar eerder) afschaffing van de saldering. Dat hakt er flink in bij dit bedrijf. Levering aan en afname van buren ziet ze niet als een oplossing. Als zij energie over hebben, hebben de buren ook energie over en als ze tekort hebben hebben de buren ook tekort. De situatie is ingewikkeld en verschilt per locatie. Met ondersteuning van CDE wordt er gekeken naar de mogelijkheden van een buurtbatterij.
Fort Honswijk
Op naar Fort Honswijk. Daar werd het gezelschap ontvangen door Johan van der Gun. Johan is verantwoordelijk voor de installatie die met de warmte uit de fortgracht (aquathermie) het complex verwarmt. Een technisch hoogstandje dat onlangs in korte tijd is gerealiseerd.
Door de grote massa van de gebouwen, steen en grond van de Waterlinie is het in de winter niet erg koud en in de zomer niet erg warm. Omdat het hele jaar door de temperatuur vrij constant is, is er ook het hele jaar door een vraag naar warmte. ‘ s Nachts de temperatuur lager zetten heeft geen zin. Net als in een woonhuis met vloerverwarming. De bedoeling is het om de ruimtetemperatuur de gehele dag gedurende het hele jaar op een aanvaardbaar behaaglijk niveau te houden (ongeveer 18 graden) en wanneer het nodig is plaatselijk met infraroodverwarming bij te warmen.
Pand Pannenkoek
Het bezoek werd afgerond bij Pand Pannenkoek alwaar de Solar Carport werd bezocht. Een carport met daarboven zonnepanelen. Met de opgewekte energie wordt het pand (mede) verwarmd. Hier vertelde Lourens de Kruiff over vergunningen en de verschillende overheden die erbij betrokken waren alvorens op deze plek een Solar Carport gebouwd mocht worden. Ook hier is dank aan de steun van de coöperatie en de medewerking van de provincie.
Lourens is voornemens met batterijen de opgewekte stroom op een ander tijdstip van de dag zelf te gaan gebruiken of op het stroomnet te zetten. De pannenkoeken bakken op zonnestroom is in ontwikkeling en vereist aangepaste apparatuur en andere deskundigheid. En uiteindelijk staat de kwaliteit van de pannenkoeken altijd voorop.
Voldaan en geïnspireerd nam het gezelschap afscheid van Het Eiland.